De kaasverwerkende industrie is al vele jaren een heel belangrijke afzetmarkt voor ons en we bieden ondertussen automatiseringsoplossingen voor het hele proces, van het persen en pekelen van kaas t/m verzendklaar product. Maar hoe is DERO GROEP eigenlijk in de kaas terechtgekomen?
Het eerste robotproject in de kaasindustrie was in samenwerking met de RO-groep in 1994. "Dat we destijds begonnen zijn in de kaasverwerkende industrie, hebben we eigenlijk aan Jaap Roodenburg te danken", vertelt Maro Dedel, CEO en oprichter DERO GROEP. "In de eindperiode bij Landré was ik als projectleider op een gegeven moment op zoek naar een goede toeleverancier voor een project in Bornem. Zodoende kwam ik terecht bij een machinefabriek uit de Cruquius dat gespecialiseerd was in verwerking van RVS: Romonta. Dit bedrijf was onderdeel van de RO-groep, het bedrijf van Jaap Roodenburg. En Jaap begreep precies wat wij nodig hadden."
Er was meteen een klik en vanaf dat moment volgden er meer gezamenlijke projecten. "Toen CONO Kaasmakers, waar Jaap een goede relatie mee had, op zoek was naar een boxbelaadinstallatie en het idee ontstond om dit met een robot te doen, hebben we samen dit project gerealiseerd", vervolgt Maro. "Daar is onze passie voor kaas ontstaan en zijn we die gaan combineren met onze passie voor robots."
Dit eerste project in de kaas smaakte naar meer. In de daaropvolgende jaren werden in hoog tempo verschillende concepten voor robotkaasbehandelingslijnen gerealiseerd, met DERO als vaste partner. Maro: "Jogchem den Otter en ikzelf vertrokken tegelijkertijd bij Landré en Jogchem is toen onder de vlag van de RO-groep een eigen bedrijf gestart. Zij focuste direct op de kaasverwerkende industrie en werden door de innovatieve en frisse aanpak al snel een concurrent van ELTEN, destijds onderdeel van BMA. In korte tijd werden diverse kaasbehandelingslijnen verkocht en DERO liftte vanzelf mee."
Naast de behandelingslijnen werden er nog meer innovatieve robotoplossingen bedacht, zoals een lijn voor het behandelen van Edammers en een complete inpaklijn voor het cellofaneren, in dozen verpakken en palletiseren.
Ook startte DERO een samenwerking met Doeschot. In 2005 leidde dat tot de ontwikkeling van de compactlijn: een robotkaasbehandelingslijn op een klein vloeroppervlak, waarbij het ontladen van de box en keren van de kaas door één robot wordt uitgevoerd. "Omdat het principe geniaal was in zijn eenvoud, hebben we er patent op aangevraagd", vertelt Maro. De eerste lijn werd geplaatst in Bodegraven, hét kaascentrum van Nederland.
Toen de markt kennismaakte met deze oplossing, werden in korte tijd meerdere lijnen verkocht. Maro: "Zo werd DERO steeds bekender in de kaaswereld en kwamen we ook aan tafel bij partijen als Vandersterre (toen nog Schep) en A-ware. Jogchem was inmiddels gestopt met zijn eigen bedrijf en hielp meebouwen aan DERO, waarbij DERO op haar beurt weer de klanten van het eerste uur bediende."
Uiteindelijk bleek de samenwerking met Doeschot een beperkende factor, en maakten we rond 2009 de overstap naar een samenwerking met de marktleider op het gebied van kaasbehandeling: ELTEN.
Benieuwd hoe het verhaal verder gaat? Binnenkort meer over onze samenwerking met en overname van ELTEN en andere mijlpalen in onze kaasgeschiedenis!
// M. Visser - Visser Kaashandel //
Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? horen het graag.
Lees hier onze privacy policy.
Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.
Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.
Luzernestraat 77
2153 GM Nieuw-Vennep (NL)
+31 252 622500
info@dero-groep.nl