Reis door het verleden: robots van het eerste uur.

17-02-2025

Ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan nemen we je in een reeks verhalen mee door de geschiedenis van DERO GROEP en delen we memorabele momenten uit ons verleden. Deze week blikken we terug op de robotprojecten waarmee het allemaal begon, en hoe hieruit een netwerk aan robotbedrijven is ontstaan.

Daarvoor gaan we terug naar de tijd voordat DERO werd opgericht. Bijna 40 jaar geleden startte Maro Dedel, oprichter van DERO GROEP, samen met Jochgem den Otter de robotafdeling van Koninklijke Landré & Glinderman: Landré Robotics. Hier integreerden zij de eerste FANUC-robots in Nederland, destijds nog GMF.

De eerste projecten met GMFanuc robots in Nederland.

Bijzondere projecten

Maro vertelt: "De eerste robotprojecten die we deden bij Landré kenmerkten zich vanwege hun bijzondere karakter. Het waren allemaal palletiseerprojecten, maar stuk voor stuk uniek van samenstelling." Het eerste project kwam tot stand dankzij Jogchem’s connectie met Vanderlande Industries (destijds nog Rapistan Lande), waar hij vanuit zijn tijd bij ASEA (nu ABB) een relatie mee had opgebouwd. "Ons allereerste robotproject was onderdeel van een groot warehouse project voor Nissan Motor Parts Centre in het Amsterdamse havengebied", vervolgt Maro. "Dit was een verrijdbare robot palletizer met wisselgrijpersysteem, waarmee orders op verschillende palletposities gestapeld konden worden. Onze partner voor de randapparatuur was destijds Aarding Weerstandlas, het huidige AWL."

Het volgende project vond plaats bij Nijpels Meubelen in Bergen op Zoom. Hier moesten zware meubelpakketten, geseald in plastic en met uiteenlopende afmetingen en stapelpatronen, gepalletiseerd worden. "De robot moest in één weekend geïnstalleerd worden", vertelt Maro. "In die tijd deden we dat met twee man en hulp van de klant. Op vrijdag begonnen we met plaatsen en in de nacht van zondag op maandag werkten we non-stop door, om zo op maandagochtend om 07.00 uur de productie op te starten. Dit project zal me altijd bijblijven, omdat ik hoogstpersoonlijk op de ochtend dat we een feilloze opstart hadden de robot liet crashen. Met als gevolg dat de grijper onder 45 graden aan de robot hing. Gelukkig was de Technische Dienst van Nijpels wel wat gewend en een paar uur later was het weer gerepareerd." Later volgde er bij Nijpels nog veel meer robots.

Een ander indrukwekkend project – ook voor Vanderlande – was het palletiseren van dozen met tabakswaren bij Rothmans (later BAT) in Zevenaar. "Drie rijdende robots handelden 21 verpakkingslijnen af", legt Maro uit. "Met een centraal transportsysteem, dat door de hele fabriek liep, werden alle lijnen aangesloten op een centraal palletiseersysteem. Door een slimme ophanging van de grijper en efficiënte stapelpatronen konden we werken met een relatief kleine robot en een korte steekafstand van de pallets."

Tekening van een van de eerste robotprojecten van Landré Robotics

Het palletiseerproject bij Rothmans.

Netwerk aan robotbedrijven

Uit Landré Robotics zijn in de loop der jaren diverse bedrijven voortgekomen. DERO werd als eerste opgericht en later volgde FERDAR, onder leiding van oud-Landré collega Fred Bokhorst. Vanuit FERDAR startte Paul Hermans Alpha Robotica en richtte Hans Huigsloot Huigsloot Robotics op, ook beiden oud-Landré collega’s.

Al deze bedrijven bouwden voort op de robotprojecten, kennis en ervaring uit de tijd van Landré. "In de beginjaren van DERO zijn we gestart met het uitvoeren van onderhoud en service bij veel van de klanten uit het Landré-tijdperk", vertelt Maro. "En Alpha Robotica ondersteunde Nijpels bij de verdere uitbreiding van hun robotarsenaal." Inmiddels zijn DERO GROEP en Alpha Robotica al jaren goede partners. Toen FERDAR in 2014 werd overgenomen door Vanderlande, nam DERO GROEP de lopende servicecontracten over. "Zo was de cirkel weer rond", concludeert Maro.

Tot op de dag van vandaag bedienen we gezamelijk nog steeds oude klanten van Landré en FERDAR. "Sinds de oprichting van DERO GROEP hebben we altijd full-service en onderhoud geboden op onze installaties, inclusief de robots", legt Maro uit. "We vinden het belangrijk om onze klanten one-stop-shopping te bieden en feeling te houden met wat we in het verleden hebben gerealiseerd. Op deze manier borgen we niet alleen onze klantrelaties, maar ook onze technische knowhow."

Van pionierswerk naar toekomstvisie

De eerste robotprojecten bij Landré legden niet alleen de basis voor DERO GROEP, maar ook voor de verdere ontwikkeling van industriële robotisering in Nederland. Door de jaren heen hebben we bijzondere projecten gerealiseerd en waardevolle relaties opgebouwd, altijd met dezelfde passie voor technologie en automatisering. Terwijl we terugkijken op 30 jaar DERO GROEP, kijken we ook vooruit: met toewijding en ambitie blijven we werken aan de robotisering van de toekomst, samen met onze klanten en partners!

Nieuwsgierig naar meer palletiseerprojecten door de jaren heen? Bekijk ze hier.

‘Ze zijn in staat om van iets wat wij (de klant) ingewikkeld vinden een simpele klant specifieke oplossing te maken. Ze denken in oplossingen en niet in problemen...’

// M. Visser - Visser Kaashandel  //

Your question.

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? horen het graag.

Lees hier onze privacy policy.

dero groep dero drive handen werken ambacht
Our drive.

Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.

dero groep logo svg bestand dia positief

Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.