Geavanceerde robotoplossingen

Capaciteit vliegt omhoog bij FrieslandCampina Bornem.

Wendy en Walter zijn onmisbare krachten in de fabriek van FrieslandCampina Bornem. Deze robots spelen al jarenlang een sleutelrol in het geautomatiseerde productieproces van koffiemelkcups. DERO GROEP stond aan de wieg van deze automatisering en voert al sinds jaar en dag het onderhoud aan de robots uit. Toen de behoefte aan extra productiecapaciteit groeide, werd DERO GROEP opnieuw ingeschakeld om mee te denken over een oplossing.

In het Belgische Bornem produceert en verpakt FrieslandCampina zuivelproducten als Chocomel, Fristi, Nutroma en Campina. Dagelijks worden er duizenden flesjes, blikken en cups afgevuld en achter elk product schuilt een slim geautomatiseerd productieproces.

DERO GROEP CUSTOMERS FCBornem 02

Robot Wendy verplaatst bij FrieslandCampina Bornem manden met koffiemelkcups. 

Slimme robotlijnen voor melkkuipjes productie:

  • Klantspecifiek ontworpen
  • Hoge productiecapaciteit
  • Optimaal gebruik beperkte ruimte
  • Geen beschadigde producten door delicate handling
  • Minder fouten dankzij vision controle

Handling koffiemelkcups

Maro Dedel, oprichter van DERO GROEP, kwam begin jaren ’90 voor het eerst in Bornem. "Toen was het nog een Nutricia-fabriek", blikt Maro terug. "Ons eerste project hier was het automatiseren van de handling van koffiemelkcups." Hiervoor werd Wendy in het leven geroepen, een robot op een langsverplaatsing die manden met de cups verplaatst tussen de vulmachines, pasteurisatie en verpakkingsmachines.

Daarna volgde een project voor toevoer van lege cups naar de vulmachines en het palletiseren van de verpakte cups. Hiervoor werd een speciale oplossing ontwikkeld: de Nobot (‘not a robot’). Maro: "Deze 3-assige manipulator heb ik zo’n 35 jaar geleden zelf gebouwd en heeft al die jaren gediend als aanvoersysteem voor de lege cupjes."

De aanvoer werd ondersteund door een robot met een unieke dubbelrol: het uit de doos halen van lege cups én het palletiseren van de gevulde dozen. Het proces begon en eindigde dus bij dezelfde robot, die tegenwoordig de naam Walter draagt. Een efficiënte duizendpoot, maar afgelopen jaren groeide de behoefte aan extra productiecapaciteit.

De robots bij FrieslandCampina Bornem door de jaren heen. Met de nieuwste oplossing stijgt zowel de robot als capaciteit naar nieuwe hoogten.

Naar nieuwe hoogte

En dus moest de aanvoer omhoog. Door de jaren heen heeft DERO GROEP al diverse upgrades en vervangingen uitgevoerd, en ook dit keer klopte FrieslandCampina bij DERO GROEP aan met de vraag om mee te denken over een oplossing. "Met zijn dubbelfunctie werd robot Walter een knelpunt", vertelt Bart Buzink, projectmanager bij DERO GROEP. "We hebben toen besloten om de aan- en afvoer los te koppelen. Walter werd omgebouwd voor enkel palletiseren en zo kon de afvoercapaciteit flink verhoogd worden."

Maar toevoer van lege cups naar de vulmachines vormde nog wel een uitdaging. De beschikbare ruimte was beperkt en dat maakte het niet makkelijk om een oplossing te vinden die aan hedendaagse veiligheidsmaatregelen voldoet. Bart: "Uiteindelijk vonden we de oplossing in een robot op hoogte, rijdend op een track. De robot neemt complete dozen met lege cups mee en leegt deze bij de vulmachines zelf." Daarmee is de Nobot na 35 jaar trouwe dienst vervangen door een volwaardige robotoplossing. Met deze vliegende kracht wordt de totale productiecapaciteit verhoogd naar maar liefst 75.000 kuipjes per uur.

"Dankzij het projectteam vol met gemotiveerde techneuten draaide de productie 1,5 week eerder dan gepland."

Vliegende start

Naast de technisch oplossing was ook de korte installatieplanning een aardige uitdaging. “Door alles vooraf uitvoerig te testen, de situatie na te bouwen in onze werkplaats en met dag- en nachtploegen te werken tijdens de installatie, was een vlotte opstart bij de klant mogelijk”, vertelt Bart. Dankzij het projectteam vol met gemotiveerde techneuten draaide de productie zelfs 1,5 week eerder in automaat.

En de naam van deze nieuwe robot? Bart vertelt lachend hoe die is ontstaan: “In de werkplaats was de buzzer als grapje veranderd in een soort vogelgeluid en dit waren we vergeten terug te zetten. Toen de klant langskwam voor de afname, viel dat geluid gelijk in positieve zin op.” Gecombineerd met de gele kleur van de robot en dat deze zich als het ware vliegend door de fabriek beweegt, kreeg deze robot de toepasselijke naam Tweety!

Benieuwd hoe slimme robotoplossingen jouw productieproces kunnen versterken? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Your question.

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? horen het graag.

Lees hier onze privacy policy.

dero groep dero drive handen werken ambacht
Our drive.

Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.

dero groep logo svg bestand dia positief

Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.