In onze vorige terugblik over de geschiedenis van DERO GROEP vertelden we hoe we ooit zijn begonnen in de kaasverwerkende industrie. Deze week vervolgen we onze trilogie kaas en vertellen we hoe we met diverse samenwerkingen en overnames de basis hebben gevormd van ons huidige productportfolio.
Vanaf het begin van haar bestaan heeft DERO samengewerkt met verschillende bedrijven, zo ook voor het bedienen van de kaasindustrie. "We hadden dan wel verstand van robots, maar dat was niet genoeg om de kaasindustrie op de juiste wijze te kunnen bedienen", vertelt Maro Dedel, CEO en oprichter DERO GROEP. "Want voor het op de juiste wijze bedienen van een markt dien je verstand te hebben van het product, de toepassing en de toe te passen technieken. Wanneer je als startup in een markt deze markt optimaal wilt bedienen, dan valt het niet mee om dit allemaal te beheersen. Daarom geloven wij sterk in samenwerken, ook al is dat soms het moeilijkste wat er is." Zo heeft DERO door de jaren heen samenwerkingen gehad met diverse partijen die later deels zijn ondergebracht binnen de DERO GROEP.
Een belangrijke samenwerking was die met ELTEN. Dankzij eerdere samenwerkingen met de RO-groep en Doeschot was DERO uitgegroeid tot een geduchte concurrent van de gevestigde orde ELTEN, destijds onderdeel van BMA en marktleider op het gebied van kaasbehandeling. Na elkaar jarenlang dwars gezeten te hebben, kwam er in 2009 toch een samenwerking tot stand. Vanaf dat moment werden alle kaasbehandelingsprojecten en nieuwe ontwikkelingen gezamenlijk aangepakt.
Een ELTEN kaasbehandelingslijn.
In 2012 raakte ELTEN in zwaar weer, precies op het moment dat DERO klaar was voor een volgende groeistap. Maro: "Toen hebben we de stap gezet om ELTEN over te nemen. Qua kennis en kunde vulden we elkaar perfect aan." Het was een combinatie van het beste van twee werelden. Peter van der Heijden, oud-medewerker van ELTEN, herinnert zich de overgang naar DERO nog goed: "De overname van ELTEN door DERO was een belangrijke stap. Daardoor zijn we samen heel veel beter geworden en is er echt een synergie ontstaan."
Later dat jaar ging Hendriks failliet, die juist hadden ingezet op kaasverwerking. De harde kern van dat bedrijf sloot zich aan bij het nieuwe DERO ELTEN. "Ik kende de mensen van Hendriks al, omdat we met hen meedachten over robotoplossingen in aanvragen", legt Maro uit. "Onze werkwijze en het feit dat wij veel kennis hadden/hebben van robots sprak deze nieuwe collega’s zeer aan. En doordat we een gelijke visie hadden op het bouwen van dat soort machines op basis van robottechniek te bouwen, klikte het meteen." Dit besluit was wederzijds dus snel genomen.
Dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk. Door een combinatie van expertise en innovatie groeide het bedrijf hard en werd het productportfolio voor de kaassector enorm uitgebreid. "Vanuit Hendriks hadden we met name oplossingen voor het voorbewerken van de kaas voor het verpakken", vertelt Stevin Steunenberg, projectmanager bij DERO GROEP. "Doordat we bij DERO ELTEN de mogelijkheid kregen om robots te gebruiken, konden we grote stappen maken met onze ontfoliemachines en slicer feeders."
In de loop der jaren is DERO GROEP's productportfolio voor de kaas steeds verder uitgebreid.
Door het succes in de kaasverwerking liep DERO ELTEN over van het werk. Maro: "We konden we de groei eigenlijk niet meer bijbenen. Dus toen BOSGRAAF het in 2014 lastig had door een te eenzijdige visie op de markt en het feit dat men niet bereid was te investeren, hebben we hun aandeelhouder benaderd met in eerste instantie de vraag tot participatie in BOSGRAAF. Een jaar later volgde volledige overname, inclusief de huisvesting in Joure."
Met BOSGRAAF erbij werd het productportfolio en mogelijkheden voor kaas nog verder uitgebreid. "Waar BOSGRAAF actief was in de natte kaas tot en met de pekel, richtte DERO ELTEN zich juist op het traject daarachter", vertelt Alfred Hoks, manager controls bij DERO GROEP. "Een perfecte aanvulling."
Met de overname van BOSGRAAF werd niet alleen ons productportfolio verder aangevuld tot een compleet geheel, ook onze gezamenlijke kennis en slagkracht groeide enorm. Zo beschikte we opeens ook over essentiële kennis m.b.t. hygiënisch ontwerp en CIP-reiniging.
Ook al hadden we door overnames en door eigen innovaties inmiddels een zeer omvangrijk productportfolio en klantenbestand, toch ontbrak er nog een deel: de semi-automatische standalone machines t.b.v. plankenreiniging, plastificeren en paraffineren. Toen Doeschot in 2017 in zwaar weer kwam hebben we geen moment getwijfeld en uiteindelijk het bedrijf volledig overgenomen.
Nieuwsgierig naar de specifieke innovaties die we in de loop der jaren voor de kaasindustrie hebben ontwikkeld? Of naar onze samenwerkingen buiten de kaasindustrie? Houd dan onze website, LinkedIn of Instagram in de gaten!
// M. Visser - Visser Kaashandel //
Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? horen het graag.
Lees hier onze privacy policy.
Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.
Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.
Luzernestraat 77
2153 GM Nieuw-Vennep (NL)
+31 252 622500
info@dero-groep.nl