Kaasmakerij van de toekomst bij Rouveen Kaasspecialiteiten.

10-09-2021

In het authentieke Rouveen staat de kaasmakerij van de toekomst. Bij Rouveen Kaasspecialiteiten is het gehele kaasproductieproces geautomatiseerd en spelen robots een belangrijke rol bij het maken van de vele verschillende soorten kazen. DERO GROEP paste deze kaasmakerij onlangs aan voor een forse capaciteitsverhoging.

De coöperatieve zuivelfabriek Rouveen Kaasspecialiteiten produceert op klantwens kaas in allerlei soorten, vormen, smaken en kleuren. Dit uitgebreide assortiment van meer dan 200 verschillende kaasspecialiteiten vraagt om een flexibel productieproces. Daarom heeft Rouveen Kaasspecialiteiten in 2014 een ultramoderne kaasmakerij gebouwd, waarvoor wij o.a. de perssystemen leverden. Door toepassing van robots is een uniek concept bedacht met minimale footprint en is de hoeveelheid benodigde apparatuur tot een minimum gereduceerd, wat tot lagere initiële en operationele kosten leidt. Ook kan er door de toepassing van robots eenvoudig en snel gewisseld worden tussen verschillende vormen kaasvaten.

De lijn is gebaseerd op het weivatenprincipe, waarmee de wei wordt opgevangen in separate vaten. Dit maakt de lijn zeer hygiënisch en reiniging is nagenoeg niet nodig. Als bijkomend voordeel is de wei hierdoor van hoge kwaliteit.

Eén van de robots bij Rouveen Kaasspecialiteiten.

Deze kaasmakerij van de toekomst blijft groeien en is daarom afgelopen jaar verder uitgebreid. Wij realiseerden daarbij een ombouw van de kaasmakerij om de capaciteit te verhogen en de lijn verder te optimaliseren. Hierbij is tevens het aantal robots uitgebreid.

Afvullen
De kaasmakerij van Rouveen Kaasspecialiteiten bestaat uit 3 delen. In het eerste gedeelte (de voorzijde) worden met behulp van 2 robots de kaasvaten gevuld en samengesteld. Wei- en kaasvaten worden toegevoerd vanuit de spoeltunnel of opslag. Eén robot maakt een samenstel van een weivat en kaasvat en een tweede robot zorgt voor het afvullen van het kaasvat onder één van de Casomatics van Tetra Pak, haalt een kaasmerk en volger op en legt vervolgens het samenstel af in een lift waarna deze naar de persen wordt getransporteerd. 

Persen
Het tweede deel van de kaasmakerij is het perslokaal waar de kazen geperst worden. Het perslokaal is uitgebreid van 9 naar 12 persrijen, waarmee het totale aantal persposities op meer dan 400 komt!

Demoulding
In het derde deel wordt de kaas en wei uit de vaten gehaald met tevens 2 robots en wordt het geheel ontmanteld en in de spoeltunnel geplaatst. Eén robot verwijdert de volger, haalt het kaasvat uit het weivat en de kaas uit het kaasvat. De andere robot hanteert en leegt het weivat, waarbij de wei wordt opgevangen en wordt afgevoerd naar een opslagtank. De kaas gaat vervolgens via een weger naar het pekelbad.

De kaasmakerij van de toekomst bij Rouveen Kaasspecialiteiten.

Uitdaging
Dit uitdagende project hebben wij om stilstand te beperken in 2 fasen uitgevoerd. Tijdens fase 1 plaatsten we de nieuwe persen en pasten we de achterzijde aan en tijdens fase 2 pasten we de voorzijde aan en konden we de capaciteitsverhoging in bedrijf stellen. 

Toekomst
Momenteel is het omlooptraject bij Rouveen Kaasspecialiteiten nog semi-automatisch. Ook dit onderdeel gaan wij binnenkort volledig automatiseren!

Klik hier voor meer informatie over Rouveen Kaasspecialiteiten.

‘Ze zijn in staat om van iets wat wij (de klant) ingewikkeld vinden een simpele klant specifieke oplossing te maken. Ze denken in oplossingen en niet in problemen...’

// M. Visser - Visser Kaashandel  //

Your question.

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? Wij horen het graag.

Lees hier onze privacy policy.

dero groep dero drive handen werken ambacht
Our drive.

Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.

dero groep logo svg bestand dia positief

Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.

Contact.

Luzernestraat 77
2153 GM Nieuw-Vennep
Nederland
+31 252 622500
info@dero-groep.nl

Contactgegevens vestigingen