Efficiënt planken wassen met robots bij CONO Kaasmakers.

05-05-2023

Het is belangrijk dat kaasplanken goed gereinigd worden, maar bij CONO Kaasmakers willen ze dit ook nog eens zo efficiënt en duurzaam mogelijk doen. Daarvoor leverden wij een robot plankenwasinstallatie met verticale plankenwassers.

CONO Kaasmakers is een coöperatie van melkveehouders gevestigd in de Beemster. Van de melk die hun melkveehouders leveren maakt CONO op duurzame en ambachtelijke wijze kaas. De lekkerste kaas van Nederland zelfs, zo werd bekend tijdens de Gouda Cheese Awards 2022. In 2014 leverden we voor de nieuwe kaasmakerij van CONO Kaasmakers 2 complete behandelingslijnen en een afleverlijn.

Er was dus al veel geautomatiseerd, maar de planken van de transportboxen werden nog met een oud model standalone plankenboender gewassen. Met de hand dus. Om meer planken te wassen in dezelfde tijd en fte uit te sparen, mochten wij nu een robot plankenwasinstallatie leveren voor het automatisch reinigen van deze planken. In 8 maanden tijd hebben we een compleet nieuwe lijn weten te realiseren, van ontwerp tot oplevering.

Verticale plankenwasser
De planken worden parallel gewassen door 2 verticale plankenwassers. Onze vernieuwde versie van deze plankenwasser is een stuk hygiënischer dan het oude model. Met deze verticale plankenwassers worden de planken aan beide zijden gelijktijdig gereinigd. Dit is effectiever dan een horizontale plankenwasser, waarbij de planken maar aan één zijde gereinigd worden zodat de kaas op de droge zijde van de plank gelegd kan worden. In dit geval gaan de planken zonder kaas terug de box in en kunnen dus beide zijden tegelijk gewassen en nagespoeld worden. Wel zo efficiënt!

Robots 
Het handelen van de planken wordt gedaan met 2 robots. De ene robot neemt de planken uit de transportbox en plaatst deze in de invoer van de plankenwasser. Aan de uitvoerzijde van de plankenwassers neemt de andere robot de plank weer op en plaatst deze terug in een box.

DERO GROEP NEWS Cono 02

Duurzaamheid 
CONO Kaasmakers heeft veel aandacht voor mens, dier en milieu en in hun klimaatneutrale kaasmakerij ‘De Tijd’ worden de meest moderne duurzame technieken gebruikt om zo energiezuinig mogelijk te produceren. Voor het wassen, spoelen en drogen van de kaasplanken is veel heet water, reinigingsmiddel en hete lucht nodig. Door de planken met onze plankenwasser zo efficiënt mogelijk te reinigen – dus op een lagere temperatuur en met minder reinigingsmiddel – kan ook hier het energieverbruik zo laag mogelijk gehouden worden. Bovendien hebben onze installaties door jarenlange ervaring en doorontwikkeling een zeer lange levensduur. Werkende installaties van meer dan 20 jaar zijn geen uitzondering. Dat is nog eens duurzaam!

Klik hier voor meer informatie over CONO Kaasmakers.

‘Ze zijn in staat om van iets wat wij (de klant) ingewikkeld vinden een simpele klant specifieke oplossing te maken. Ze denken in oplossingen en niet in problemen...’

// M. Visser - Visser Kaashandel  //

Your question.

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? Wij horen het graag.

Lees hier onze privacy policy.

dero groep dero drive handen werken ambacht
Our drive.

Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.

dero groep logo svg bestand dia positief

Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.

Contact.

Luzernestraat 77
2153 GM Nieuw-Vennep
Nederland
+31 252 622500
info@dero-groep.nl

Contactgegevens vestigingen