Op de ultamoderne verwerkingslocatie van Vergeer Holland in Bodegraven wordt kaas, vanaf invoer tot op de pallet, volledig automatisch verwerkt. In een sector waarin hygiëne, efficiëntie en schaalbaarheid doorslaggevend zijn, koos Vergeer Holland voor volledige vernieuwing. De nieuwste verwerkingslocatie in Bodegraven is ingericht op maximale automatisering, met minimale handmatige arbeid.
Vergeer Holland is één van de grootste, innovatieve kaasverwerkers ter wereld. In hun vestiging in Bodegraven wordt kaas behandeld, versneden en verpakt. Link Magazine sprak met Vergeer en DERO GROEP over de slimme oplossingen in deze fabriek. "Onze ambitie was om de kazen niet meer met de hand aan te raken", zegt Dennis Vergeer, grondstof beheerder en de derde generatie in het familiebedrijf. "Om voorbereid te zijn op de toekomst, zetten we sterk in op robotisering en automatisering."
Dankzij robots worden de kazen bij Vergeer Holland niet meer met de hand aangeraakt.
Hogere hygiëne en voedselveiligheid
Volledige traceerbaarheid per kaas
Toekomstbestendige capaciteit
Slimme inzet van personeel
"Het tijdpad voor groei is van heel veel factoren afhankelijk", vervolgt Dennis. "Het begint met het juiste systeemontwerp. Maar het vraagt ook om partners die niet alleen leveren wat gevraagd wordt, maar samen met je kijken naar de volgende stap." DERO GROEP was vanaf het begin betrokken als innovatiepartner en leverde diverse slimme systemen voor de handling, behandeling en verwerking van kaas.
"De focus lag vanaf het begin op de toekomst", zegt Maro Dedel, CEO van DERO GROEP. "Wat kunnen we nu al automatiseren en hoe zorgen we dat de oplossing meegroeit met de ambities van Vergeer Holland?" In de gloednieuwe fabriek wordt wekelijks ruim 600 ton kaas verwerkt. Alles is ontworpen voor een hygiënische, efficiënte en schaalbare werkwijze. De ambitie? Volledige automatisering, waarbij de kaas nauwelijks nog handmatig wordt aangeraakt. "De grootste winst is dat we met minder mensen toekunnen", aldus Dennis.
Tijdens het rijpen wordt elke kaas om de drie dagen gekeerd en voorzien van een nieuwe coating. "Vergeer heeft ons daar echt uitgedaagd en ons meegenomen in hun ambitie om de next level te halen", vertelt Maro. "Onze standaard kaasbehandelingslijn had een capaciteit van 650 kaasplanken per uur. Dat moesten er 850 per uur worden. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk zijn we daarin geslaagd. We lopen nooit weg voor een uitdaging, maar je hebt ook klanten nodig die je pushen. Dan zie je dat je elkaar in een goede samenwerking versterkt."
Kaasverwerking en handling bij Vergeer Holland.
Zodra de kaas de gewenste leeftijd heeft bereikt, wordt deze uit het magazijn gehaald en verder verwerkt. Een van de meest veelzijdige systemen die DERO GROEP heeft geleverd is de aanvoerrobot. Deze is uitgerust met grijperwisselsystemen en kan verschillende soorten kazen en dragers verwerken. De robot communiceert met het WMS-systeem, schakelt automatisch bij productwissels en bepaalt zelfstandig hoeveel kazen nog ontladen moeten worden.
Ook in de omboxlijn zijn slimme controlesystemen ingebouwd. Elke aangeleverde box wordt automatisch gecontroleerd op het juiste type. Volgens Mark Pronk, projectleider bij DERO GROEP, was dit de eerste keer dat zo'n controlestraat in deze vorm werd toegepast. "Van elk pakje, zakje of doosje dat de fabriek verlaat, kunnen we exact herleiden van welke kaas dat afkomstig is", licht Dennis toe.
Het automatiseren van een fabriek met zoveel verschillende kaasformaten en dragers was uitdagend. Elk systeem moest betrouwbaar en flexibel zijn, ook als de data niet klopte. DERO GROEP leverde lijnen die snel, precies en hygiënisch werken, en eenvoudig aanpasbaar zijn voor verschillende producten. Een belangrijk resultaat zijn de universele aanvoerrobots. "We hebben de software zo opgezet dat alle robots technisch hetzelfde zijn, ondanks kleine functionele verschillen", aldus Mark. "Die aanpak draait nu al in acht robots."
Ook in een geautomatiseerde fabriek blijft de mens cruciaal. "Er zit nog veel techniek in die machines die nog helemaal niet bekend is bij onze operators", zegt Dennis. DERO GROEP ondersteunt met opleidingen, tooling en software zoals DGStatistics, waarmee data gedreven optimalisatie mogelijk is. De samenwerking met Vergeer Holland wordt gekenmerkt door wederzijds vertrouwen en een gezamenlijke drive. "Iedereen had de mindset dat we dit samen moesten doen", vertelt Mark. "We deden allemaal net een stapje extra voor elkaar."
"Op dag één was de hele cleanroom leeg", vervolgt Mark. "Nu, een paar jaar later, is de verdieping vrijwel volledig gevuld. Het is bijna niet voor te stellen dat deze hal ooit leeg was."
De kracht van de samenwerking ligt in betrokkenheid, technische diepgang en een gedeelde toekomstvisie. Met slimme automatisering als fundament is Vergeer Holland klaar voor de volgende stap.
Bron: Link Magazine, www.linkmagazine.nl
Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? horen het graag.
Lees hier onze privacy policy.
Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.
Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.
Luzernestraat 77
2153 GM Nieuw-Vennep (NL)
+31 252 622500
info@dero-groep.nl