Bijzondere kaasmakerij

Bij CONO Kaasmakers staat duurzaamheid centraal.

Midden in de Beemster, tussen de groene weilanden en grazende koeien, staat de kaasmakerij van CONO Kaasmakers. Hier wordt de melk van hun eigen melkveehouders op duurzame en ambachtelijke wijze verwerkt tot onder andere Beemster® kaas. Bij deze zeer vooruitstrevende coöperatie begon het DERO-avontuur in de kaas zo’n 30 jaar geleden.

In 1994 leverden DERO en de RO-groep samen een robot voor het beladen van boxen aan CONO. "Hier begon onze passie voor automatisering in de kaas", vertelt Maro Dedel, CEO en oprichter DERO GROEP. "Vanaf dat moment zijn we deze passie gaan combineren met onze passie voor robots." Die eerste robot draaide maar liefst 25 jaar mee en vormde het startpunt van een langdurige samenwerking. 

Hygiënischer uitpekelen

Jaren later, in 2008, volgde een tweede project: een robot uitpekellijn, geleverd in samenwerking met Doeschot. Deze verving het onderhoudsgevoelige en lastig te reinigen transportsysteem tussen het pekelbad en de behandelingslijn. De nieuwe robotoplossing was eenvoudiger in onderhoud, makkelijker schoon te maken en bovendien veel flexibeler door het gebruik van shuttlewagens in plaats van kettingbanen.

Ontwerp van het kaaspakhuis van CONO Kaasmakers

Het ontwerp van CONO Kaasmakers' volledig geautomatiseerde kaaspakhuis.

Geautomatiseerde kaasbehandeling:

  • Compact
  • Flexibel
  • Hygiënisch
  • Energiezuinig
  • Lange levensduur

Nieuwe kaasmakerij

Toen het merk Beemster® groeide, werd de oude kaasmakerij te klein en verouderd. CONO besloot een nieuwe kaasmakerij te bouwen, pal naast de oude. Dit was geen eenvoudig project, want de Beemsterpolder is UNESCO Werelderfgoed. Het gebouw moest dus passen in de omgeving en mocht bijvoorbeeld maar 8 meter hoog zijn. Hierdoor werd zowel het pakhuis als de behandellijn 5 meter onder de grond gebouwd.

In 2014 opende CONO Kaasmakers de deuren van hun nieuwe kaasmakerij. Dit 230 meter lange gebouw is gebouwd in lijn met de polder en naadloos geïntegreerd in de strakke verkaveling van het uitgestrekte landschap. "Het resultaat is bewonderingswaardig", vertelt Maro. "Een van de mooiste kaasmakerijen die ik ooit heb gezien."

Groots automatiseren

Het iconische gebouw kreeg ook een nieuwe inrichting, waarbij de modernste technieken gecombineerd werden met traditionele productiemethoden. "Op gebied van ARBO voldeed CONO niet meer", vertelt Tijs Roeland, Manager Techniek & Projecten bij CONO Kaasmakers. "Diverse handelingen die nog handmatig werden gedaan zijn niet meer van deze tijd. Door dit steeds verder te automatiseren, wordt het werk ook steeds veiliger." 

DERO GROEP leverde twee complete behandelingslijnen en een afleverlijn. "Een spannende periode", blikt Maro terug. "DERO en ELTEN waren net samen en dit was een van onze eerste grote opdrachten. Gelukkig waren de collega’s van ELTEN dit soort omvangrijke projecten gewend en is het uiteindelijk allemaal supergoed verlopen."

De diverse geautomatiseerde lijnen die DERO GROEP door de jaren heen aan CONO Kaasmakers heeft geleverd.

Waar in het oude kaaspakhuis nog veel handmatig gebeurde, werd in de nieuwe kaasmakerij dus zoveel mogelijk geautomatiseerd. "Noodzakelijk, vanwege de grotere capaciteit", vertelt Maro. "Maar ook essentieel voor CONO’s ambitie om continu te verduurzamen en voorop te blijven lopen in de sector. Door inzet van shuttles zijn heftrucks bijvoorbeeld uit het proces verdwenen, en de kaasbehandelingslijnen en robots zijn energiezuinig en ontwikkeld volgens nieuwe hygiënische standaarden. Bovendien gaan onze installaties, dankzij jarenlange ervaring en doorontwikkeling, zeer lang mee."

Duurzaam tot in de details

Het reinigen van de kaasplanken kost veel energie. Voor het wassen, spoelen en drogen is nu eenmaal veel heet water en reinigingsmiddel nodig. Aanvankelijk werden de planken van de transportboxen nog met een oude standalone plankenboender – handmatig dus – gewassen, maar in 2023 werd ook hier een grote stap gezet.

In de plankenwasruimte plaatste DERO GROEP een volledig geautomatiseerde plankenwasinstallatie. Twee robots en twee verticale plankenwassers hebben het werk overgenomen en reinigen beide zijden van de plank tegelijk. Dat bespaart tijd, arbeid, energie, water en reinigingsmiddel, terwijl het de hygiëne verhoogt.

"Automatisering was essentieel voor CONO’s ambitie om continu te verduurzamen en voorop te blijven lopen in de sector."

Eerlijke en transparante samenwerking

Voor CONO Kaasmakers is het logisch om steeds opnieuw voor DERO GROEP te kiezen. "Wij rusten als organisatie op langdurige relaties", legt Tijs uit. "We merken dat we vaak meer gebaat zijn bij leveranciers waar we een band mee opbouwen, dan blijven rouleren bij elk project." De samenwerking werkt goed omdat beide partijen gedeelde waarden en ambities hebben. Tijs: "DERO is eigenlijk net als CONO. Het is een open organisatie, je kunt met iedereen praten en op elk niveau krijg je hetzelfde eerlijke antwoord. Dat past bij ons."

Die openheid is ook terug te vinden in de samenwerking zelf. "De communicatie is transparant en de lijnen zijn kort", vervolgt Tijs. "En we zijn niet bang om tegen elkaar in te gaan, juist omdat er een sterke en lange relatie onder zit. Dat zorgt voor een heldere, eerlijke en open samenwerking, die duurzaam is in alle opzichten."

Ook bouwen aan duurzame en efficiënte kaasverwerking? DERO GROEP helpt je graag vooruit met slimme, toekomstbestendige automatisering. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Your question.

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? horen het graag.

Lees hier onze privacy policy.

dero groep dero drive handen werken ambacht
Our drive.

Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.

dero groep logo svg bestand dia positief

Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.