Valdresmeieriet automatiseert met behoud van ambacht.

12-01-2024

In het hart van Noorwegen bevindt zich de ambachtelijke kaasmakerij Valdresmeieriet, waar we onlangs een semi-automatische kaascoatingmachine leverden. Hiermee verlicht Valdresmeieriet het werk, terwijl de ambacht en kwaliteit van de kazen behouden blijft. 

Valdresmeieriet is ruim 10 jaar geleden door een Nederlander opgezet en produceert Noorse kazen die doen denken aan de Nederlandse Goudse kaas. En niet zonder resultaat, want inmiddels hebben de kazen van Valdresmeieriet al meerdere prijzen gewonnen.

Ambachtelijke kaas
"Wij gebruiken exclusief stølsmelk van bergkoeien voor onze kaasproductie", vertelt Tonny Ackerman, kaasmaker bij Valdresmeieriet. "Deze melk met een hoog vetpercentage, in combinatie met natuurrijping volgens Nederlandse recept, creëert een unieke smaak. De wei wordt 2 keer afgetapt en de volle melk wordt niet verder verhit dan 36°C, waardoor de kaas een volle roomsmaak heeft."

DERO GROEP NEWS Valdresmeieriet 03

Tonny Ackerman, kaasmaker bij Valdresmeieriet, met de ELTEN/PCM*500 kaascoatingmachine.

Tonny komt oorspronkelijk ook uit Nederland, maar verhuisde in 2010 naar Noorwegen om bij een lokale bakkerij aan de slag te gaan. Een jaar later ging hij bij een industriële kaasmakerij werken, waar hij veel ervaring heeft opgedaan met het maken van kaas. Na 11 jaar voelde Tonny echter de drang zichzelf te ontwikkelen op het gebied van ambachtelijke kaas. Dus toen Valdresmeieret een nieuwe kaasmaker zocht, greep hij deze kans met beide handen aan en hier maakt Tonny inmiddels al ruim een jaar ambachtelijke kaas.

Automatisering
Omdat de vraag naar de kaas van Valdresmeieriet afgelopen jaar flink is toegenomen ging Tonny op zoek naar mogelijkheden om efficiënter te werken. "Ik kom zelf bij een industriële kaasmaker vandaan, dus ik weet hoe in hoeverre automatisering mogelijk is", vertelt Tonny. "Echter is het nu van belang dat het product ambachtelijk blijft. Hierin maken we weloverwegen keuzes voor werkverlichting zonder hierin afbreuk te doen aan de kwaliteit."

In zijn zoektocht kwam Tonny al snel bij DERO GROEP terecht. Wat afgelopen zomer heeft geleid tot de levering van een semi-automatische machine voor het coaten van kazen. Tonny: "DERO GROEP heeft altijd goed meegedacht over de automatisering die ik nodig had. De ELTEN/PCM*500 is het perfecte voorbeeld van werkverlichting en behoud van ambacht. Voordat we deze machine hadden aangeschaft werden de kazen door 3 personen gecoat. Nu kan 1 persoon een complete partij plastificeren. Doordat de standalone machine handmatig wordt beladen en geleegd, heeft de werknemer zicht op de kwaliteit van de kaas en het coating resultaat."

DERO GROEP NEWS Valdresmeieriet 02

De ambachtelijke kazen van Valdresmeieriet.

Plug & play
Valdresmeieriet koos dus bewust voor een semiautomatische machine om deze controle uit te kunnen blijven voeren. Daarnaast speelde het gemak van de machine en de kwaliteit van de coating ook mee in de keuze voor de ELTEN/PCM*500. "De machine levert een constant coatingresultaat zonder dat dit afhankelijk is van de 'plastificeer skills' van de operator", licht Tonny toe. "Ik vergelijk DERO GROEP met Apple t.o.v. Windows; de ELTEN/PCM*500 is een zeer eenvoudige machine waar iedereen mee om kan gaan. Het is echt plug en play."

Klik hier voor meer informatie over Valdresmeieriet.

‘Ze zijn in staat om van iets wat wij (de klant) ingewikkeld vinden een simpele klant specifieke oplossing te maken. Ze denken in oplossingen en niet in problemen...’

// M. Visser - Visser Kaashandel  //

Your question.

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? Wij horen het graag.

Lees hier onze privacy policy.

dero groep dero drive handen werken ambacht
Our drive.

Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.

dero groep logo svg bestand dia positief

Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.

Contact.

Luzernestraat 77
2153 GM Nieuw-Vennep
Nederland
+31 252 622500
info@dero-groep.nl

Contactgegevens vestigingen