Sjoerd Eisma

Mijn naam is Sjoerd Eisma, samen met medestudent Foppe Haarsma heb ik in 2012 mijn afstudeeropdracht bij de DERO GROEP volbracht voor de opleiding werktuigbouwkunde aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden. Ooit begonnen als afstudeeropdracht (het ontwerpen van een kaas-plastificeermachine) en inmiddels werk ik nu bijna 6 jaar voor DERO Groep en staan er zo'n tien stuks van deze machine verspreid over heel Europa.

Aan ons was de opdracht om een kaas-plastificeermachine te ontwikkelen. Van conceptontwerp en het doen van vele testen, tot 3D engineering en uiteindelijk 2D detaillering. Aan het einde van de periode zou er dan ook een stapel tekeningen klaarliggen, waarmee het eerste prototype gebouwd kon gaan worden.

De kaas-plastificeermachine bestaat al geruime tijd, echter is het schoonhouden van dit apparaat altijd een uitdaging geweest. Vloeibare plastic wordt namelijk door de machine tegen de kaas geslingerd waarbij versmering van het apparaat onvermijdelijk is. DERO wou graag een CIP (Cleaning In Place) reinigbare variant in het assortiment, waarmee handmatig schoonmaken tot het verleden zou gaan behoren. Deze uitdaging hebben zij destijds tot een afstudeeropdracht gemaakt.   >

Omdat je met een opdracht uit de praktijk bezig bent waar het bedrijf ook daadwerkelijk mee verder wilt, werk je in een echt projectteam met mensen uit verschillende disciplines. Dit maakt de afstudeerperiode erg leerzaam. Aan het eind van de periode kon het eerste prototype gebouwd gaan worden. Omdat ik na het afstuderen ben blijven werken bij DERO ben ik nu, zes jaar later, nog steeds 'machine-eigenaar' van deze plastificeermachine waarvan er inmiddels meer dan tien gebouwd zijn.

Ik heb het afstuderen bij de DERO GROEP een erg leerzame en leuke tijd gevonden.  <

Wil jij ook afstuderen bij de DERO GROEP?

Dat kan! We hebben diverse afstudeeropdrachten beschikbaar voor onze locatie in Nieuw Vennep of Joure.
Stuur jouw CV en motivatie naar vacature@dero-groep.nl.